專欄 音樂 黃紙仔 文化

黃紙仔音樂畫符 – 陳行#18【文化者.專欄】

一直認定所有音樂電影以及文化產品會繼續因疫情推延發表,以免血本無歸,但隨着全球翻發風潮沒完沒了,似乎大家終於明白到生活可能永不能重返災前,要真的改變了。近期不斷有驚喜消息乍現,最令自己期待的,是終於可以圓一個卅幾年前未完的夢。

1)圓夢!Japan 1982年解體演唱會正式發表
Japan
Live From The Budokan Tokyo 1982 FM
英國版2CD Set 未出,當然冇得你聽,之不過用以下呢個Bootleg版本做基礎,可以憧憬下重新混音之後嘅效果,點都唔會衰過呢個吓話?呢首係禁色⋯⋯唔係,係Nightporter至真!
https://youtu.be/rhy82lApbiM

2)紫羅蘭折墮草叢上 Lana Del Rey詩集
Lana Del Rey
Violet Bent Backwards Over The Grass
由大小姐自己朗讀詩集主題詩歌,個家居實景堅係出乎意料,最開心見到佢笑番。
https://youtu.be/Sw7jQIgEULg
//
https://youtu.be/qnhhNZuoZdE

3)Tricky在人生低谷重遇繆思女神?
Tricky
Fall To Pieces
新Single MV : Fall Please ,呢首歌你哋最想點畀邊個聽呢又?
https://youtu.be/yAEiIF5parQ
//
自己反而鍾意之前EP已經發表嘅 Hate This Pain , 新女歌手Marta幾好呀呵?EP另一首歌揾咗Anika唱,不過大碟冇。
https://youtu.be/KpamY_XFzwU

4)抑鬱於天空火焰下的另類治癒
Boris
NO
天時暑熱撞啱心情唔好,真係聽到呼吸困難㗎呢張碟!不過由頭聽到尾,又實在係過夠癮!
https://youtu.be/PnXeYFv6y5g

黐孖筋!堅寫卅年財經教人理財,掌聲反而唔及匿喺信和中心偷寫十年黃紙仔推介古怪音樂電影導人升仙。其實都明嘅,成世人個劇本唔到你話事,但配樂都叫做有得你揀嘛。

0 comments on “黃紙仔音樂畫符 – 陳行#18【文化者.專欄】

留言